ارتودنسی یکی از کارهایی می باشد که خانم ها برای زیبایی و جذابیت خنده های خود انجام می دهند.از افرادی که ارتودنسی انجام داده اند اگر بپرسید به شما می گویند که ارتودنسی سخت است و همچنین خوردن خیلی چیزها و گاز زدن ممنوع می باشد. حال در این بخش از سایت رایان درمان مطلب مفیدی در رابطه با این موضوع و نکاتی که باید رعایت شود قرار داده ایم.
ارتودنسی و نکات و کلیدی راجب آن
رعایت نظم در مراجعات به ارتودنتیست:
یکی از نکات مهم در هنگام درمان ارتودنسی این است که فرد به شکل کاملاً منظم به متخصص ارتودنسی مراجعه کند. این مراجعات صرفاً جهت کنترل دستگاهها نیست بلکه در هر جلسه بنا به ضرورت، دستگاهها تنظیم و فعال میشوند تا درمان ارتودنسی به بهترین شکل انجام شود.
رعایت بهداشت دهان و دندان:
اگر به دستگاه ارتودنسی که در دهان میباشد دقت شود یک اختلاف سطح باریک بین دستگاه فلزی یا براکت و دندان مشاهده می شود. این فضا با اینکه کوچک به نظر می رسد اما از لحاظ تجمع مواد غذایی و میکروبی و ایجاد پوسیدگی منطقه بسیار مستعدی میباشد و همچنین تمیز کردن این ناحیه بسیار سخت تر از مناطق دیگر میباشد.
متخصص ارتودنسی کاملاً در مورد چگونگی تمیز کردن دستگاههای ثابت ارتودنسی برای شما توضیح خواهد داد ولی اینجا به نکاتی اشاره می نماییم. همیشه هنگام تمیز کردن دندانها از یک سمت آغاز کنید و تک تک دندانها را باید پاک نمایید. تا به سمت دیگر ختم شود. اگر این نظم رعایت شود پاک کردن تمامی دندانها انجام میشود. همواره به یاد داشته باشید که تمیز کردن دندانهای عقبی به درستی صورت گیرد.پس از تمیز کردن و یا در حین آن دندانهای خود را در آینه مشاهده نمایید که آیا تمامی قسمتها تمیز شده اند و آیا مواد غذایی در بین دستگاهها باقی مانده یا خیر.
تمیز کردن دندانهای دارای دستگاه ارتودنسی ثابت مشکل تر از تمیز کردن دندانهای بدون دستگاه میباشد. ولی با رعایت بهداشت مناسب میتوان از ایجاد مشکلات دندانی مانند پوسیدگی و مشکلات لثه جلوگیری نمود.ابتدا مسواک را با زاویه بگیرید بگونه ای که مسواک بین لثه و دندان قرار گیرد. سپس با حرکت چرخشی از سمت لثه به سمت تاج دندان، مسواک را حرکت دهید تا سطح بیرونی دندان تمیز شود. (برای دندانهای بالا حرکت مسواک باید همیشه از بالا به پایین و برای دندانهای پایین از پایین به بالا باشد)
در صورتی که این روش به تنهایی جهت تمیز کردن دندانها، کارآیی لازم را نداشته باشد، استفاده از روش زاویه ۴۵ درجه میتواند کمک کننده باشد.در این روش، قرار گرفتن موهای مسواک با زاویه ۴۵ درجه نسبت به سطح دندان، حد فاصل براکت و لثه را از مواد غذایی پاک میکند. تغییر جهت زاویه ۴۵ درجه به سمت براکت، حد فاصل براکت و دندان را نیز تمیز می کند.
برای تمیز کردن سطوح بالایی دندانها از سطح اصلی مسواک استفاده کنید و سپس دهان خود را با آب شستشو دهید. برای تمیز کردن سطح پشتی دندانها از نوک مسواک استفاده نمایید.با توجه به وجود دستگاههای ارتودنسی در دهان، استفاده از نخ دندان مشکلتر میباشد. ارتودنتیست به شما آموزش می دهد که چگونه با نخ دندان مخصوص، بین دندانها را تمیز کنید. نخ دندان مخصوص، عبور دادن نخ از زیر سیم های ارتودنسی را تسهیل می نماید.
استفاده از دهان شویه ها به همراه مسواک و نخ دندان، باعث تقویت اثر مسواک و نخ دندان و کاهش میکروب ها در محیط دهان می گردد. مطالعه بر روی آن نشان داد که دهان شویه قادر است تعداد میکروبها در اطراف دستگاههای ارتودنسی را کاهش دهد و سبب کاهش پوسیدگی و بیماری لثه در بیماران ارتودنسی شود.
ارتودنسی چیست؟
ارتودنسی علم تصحیح روابط نامناسب فک و دندان و جفت و ردیف کردن دندانهای نامنظم است. درنهایت، با انجام ارتودنسی مشکلات مربوط به نظم، ترتیب و قرارگیری دندانها در فک برطرف شده و فرد میتواند با کیفیت بهتری غذا بخورد و از زیبایی بیشتری هنگام صحبت کردن و لبخند زدن برخوردار باشد.
بهترین زمان ارتودنسی چه زمانی است؟
زمانیکه ساختمانهای صورت در حال رشد هستند، ارتودنسی راحتتر و سادهتر انجام میشود و در زمان کمتری موفقیت بالاتری خواهد داشت. سن مناسب در دخترها قبل از ۱۳ سالگی و در پسرها قبل از ۱۵ سالگی است. اگر این زمان سپری شود تصحیح روابط به زمان و انرژی بیشتری نیاز دارد. البته در سنین بالاتر، بیشترین هدف درمان، مرتب کردن دندانها و در سنین پایینتر بیشترین هدف درمان، رفع اختلالات فکی و تغییر چهره است. سن بیمار از این نظر اهمیت دارد که به ما نشان میدهد چه امکاناتی برای درمان در اختیار داریم. آیا زمانی برای پیش درمانی در اختیارمان است یا خیر؟ یا اصلا چنین درمانهایی ضروری است؟ آیا از فاکتور رشد میتوان کمک گرفت یا خیر؟ تمام جوابها به سن بیمار ختم میشود؛ به همین دلیل بیماران را از نظر سنی دستهبندی میکنیم. البته فراموش نکنید که تا زمانی که دندان در دهان است میتوان این درمان را انجام داد و به قول معروف هیچ وقت دیر نیست.
ارتودنسی متحرک چیست؟
از فک بالا و پایین بیمار قالب گرفته شده و پلاک بالا و پایین ساخته میشود. این روش مزیتهای خاص خود را دارد؛ از جمله بیمار میتواند هنگام غذا خوردن آن را از دهانش بیرون آورده و بعد از استفاده ازمسواک و نخ دندان دوباره در دهانش بگذارد. این روش برای افرادی که سن کمتری دارند بهتر است، زیرا علاوه بر مشکلات دندانی، میتواند ناهنجاریهای استخوانی فکها را نیز رفع کند ولی در انجام حرکات دندانی محدودیت دارد.
کدام نوع درمان ارجحیت دارد؟
هر کدام از این روشهای درمانی موارد تجویز خاص خود را دارد. روش متحرک بیشتر برای بیماران زیر ۱۲-۱۴ سال کاربرد دارد و بعد از آن بهدلیل تثبیت نسبی ساختمانهای استخوانی فکها عملا روش ارتودنسی متحرک تاثیر زیادی دربر نخواهد داشت. برای بیمارانی که بالاتر از این سن هستند معمولا درمان ثابت تجویز میشود تا دندانها در وضعیتی منظمتر در فک قرار گیرند. اگر در سنین بالا نیاز به تصحیح وضعیت استخوان فکها وجود داشته باشد (که در بسیاری از موارد در سنین پایینتر با درمانهای معمولی و ارزانتر، ارتودنسی متحرک درمان پذیر هستند). علاوه بر درمان ثابت، جراحی فک نیز مد نظر قرار می گیرد که توسط متخصص جراحی دهان و فک و صورت انجام می شود.
ارتودنسی ثابت چیست؟
دراین نوع ارتودنسی اجزای کوچکی به نام «براکت» توسط مواد دندانپزشکی روی سطح دندان چسبانده میشود و بدون اینکه به دندان آسیبی برساند، توسط سیمها و کشهایی مخصوص، دندانها به سمت مورد نظر سوق داده میشود. در این روش همه این اجزا ثابت بوده و بیمار نمیتواند بهصورت دلخواه آنها را از دهان خود خارج کند. این روش معمولا برای درمانهای دندانی قابل اجراست، زیرا علاوه بر حرکت دادن دندانها، ریشههای آنها را هم حرکت میدهد، بنابراین ارتودنتیست کنترل بیشتری روی دندانها دارد.
عوارض آن چیست؟
بیمارانی که متقاضی درمان ارتودنسی هستند باید بهداشت بسیارخوبی داشته باشند، چون در شرایط قرارگیری پلاکهای متحرک و بهخصوص براکت و سیمهای ثابت رعایت بهداشت دهان مشکلتر میشود و اگر بیمار دقت و تمرکز کافی در رعایت بهداشت خود نداشته باشد، دندانها زیر براکت و سیمهای ارتودنسی بهسرعت دچار پوسیدگی میشوند. مشکل بعدی احتمال برگشت درمان است. بهاصطلاح «برگشت» بخشی جداییناپذیر از درمان ارتودنسی است. این وضعیت درصورتی که بیمار دستور متخصص را برای استفاده منظم از پلاکهای نگهدارنده بعد از درمان ثابت نادیده بگیرد یا در بیمارانی که توسط دندانپزشک غیرمتخصص ارتودنسی درمان شدهاند، مشاهده میشود.
گردآورنده: www.rayandarman.com