یکی از مهم ترین عناصر طبیعی برای بدن، بد می باشد. همه می دانند که فقر ید در بدن می تواند منجر به چه مشکلاتی شود. برای سال ها در مناطق کمتر پیشرفته ایران به دلیل عدم وجود نمک ید دار، مشکلات تیروئیدی بسیار فراوان بود. تحقیقاتی که در سال 2015 انجام شده است، نشان می دهد که مهم ترین عنصر برای مغز ید محسوب می شود و از همین رو کمبود این ماده غذایی می تواند گران تمام شود. مهم ترین راه برای دریافت ید، خوراکی ها هستند. ما شما را در این مقاله با بهترین خوراکی هایی که از فقر ید جلوگیری می کنند، آشنا می کنیم.
موز
شاید بیشتر مردم مهم ترین خاصیت موز را در داشتن پتاسیم و یا تامین انرژی بدانند اما امروزه مشخص شده است که موز ۳ میکروگرم ید درون خود دارد و از همین رو مصرفش می تواند از فقر آهن جلوگیری کند.
نمک
البته هر گونه نمکی را نباید مصرف کرد. نمک هایی که درون خود ید دارند نیز از بهترین گزینه ها برای دریافت این عنصر حیاتی محسوب می شود. خوشبختانه از سال 1375 قانونی تصویب شد که بواسطه آن تمام تولید کننده های نمک می بایست به محصول خود ید اضافه کنند.
گوشت بوقلمون
این ماده غذایی نیز علاوه بر اینکه از مهم ترین منابع برای دریافت پروتئین، ویتامین ب و فسفر محسوب می شود، می تواند ید کافی برای بدن را تهیه کند. بررسی جدول ارزش غذایی بوقلمون ثابت می کند که در هر 50 گرم از این ماده، 34 میکرو گرم ید وجود دارد.
تخم مرغ آب پز
همان طور که می دانید بدن ما برای ادامه فعالیت های خودش به پروتئین نیاز دارد و این پروتئین ها توسط اسید آمینه ها ساخته می شوند. تخم مرغ یکی از دو منابعی است که می تواند این اسید آمینه ها را برای ما فراهم کند. علاوه بر این، تخم مرغ آب پز می تواند 10 درصد از نیاز روزانه شما به ید را فراهم کند.
سیب زمینی پخته
شاید برایتات عجیب باشد ولی حتی در ایران هم پر مصرف ترین غلات، سیب زمینی می باشد. این ماده غذایی که سرشار از کربوهیدرات ها می باشد، 40 درصد از نیار روزانه شما به بد را در خود جای داده است. البته بهتر است سیب زمینی را به صورت پخته مصرف کنید چرا که در این حالت کمترین مواد مضر وارد بدن شما می شود.
شیر
یکی دیگر از بهترین منابع غذایی برای دریافت کلسیم، ویتامین د و اسید آمنیه های ضروری، شیر است. متاسفانه بیشتر مردم نمی دانند که در 100 گرم از این ماده غذایی مفید، میزان 35 درصد از نیاز روزانه، ید وجود دارد.
میگو
بیشترین مقدار ید در میگو وجود دارد. میگو علاوه بر ید، سرشار از ویتامین د، امگا3 و ویتامین ب می باشد و از همین رو یکی از غنی ترین مواد غذایی است.
فقر ید و بیماری ها
همان طور که در ابتدا اشاره کردیم، شایع ترین مشکلی که به دلیل کمبود ید در بدن رخ می دهد، کم کاری تیروئید می باشد. این غده یکی از مهم ترین بخش های حیاتی بدن است چرا که کنترل بسیاری از امور بدن در گرو فعالیت این غده می باشد. کمبود ید باعث آسیبهای مغزی به خصوص در جنین زنان باردار میشود. اگر زنان در دوران بارداری به حد کافی ید دریافت نکنند بچههای آنها با اختلال یادگیری یا تیروئید مادرزادی به دنیا میآیند. این اختلال به کرتینیسم شناخته میشود. کمبود ید یکی از اصلیترین عوامل موثر بر ضریب هوشی کودکان و ناتوانیهای یادگیری و خواندن در جهان است.
منبع: rayandarman.com