در سرطان پوست ، سلول های سرطانی در لایه های بیرونی پوست ظاهر می گردند. این نوع سرطان معمولاً پوست نواحی در معرض نور آفتاب ، همانند گوش ها، صورت ، دست ها یا بازو ها را درگیر خود می سازد و اغلب در افراد بالای 40 سال بروز می کند.
دلایل بروز سرطان پوست
پوست محافظ بدن شما در مقابل گرما، نور، عفونت و جراحت می باشد. همچنین پوست آب، چربی و ویتامین D را در بدن ذخیره می سازد. پوست دارای لایه های متعدد و انواع مختلفی از سلولها می باشد. لایه فوقانی پوست، اپیدرم نام دارد که حاوی 3 نوع سلول می باشد:
- سلول های پهن فلس مانند روی سطح پوست که سلولهای فلسی نامیده می شوند.
- سلول های گرد که سلولهای پایه نام دارند.
- سلول هایی به نام ملانوسیت که رنگ پوست شما را تعیین می کنند.
سرطان پوست در افرادی که پوست روشن دارند و مدت زیادی را در آفتاب می گذرانند، رایج تر است. سرطان پوست می تواند در هر نقطه ای از بدن ایجاد گردد، اما در مکان هایی که بیشتر در معرض نور خورشید است همانند صورت، گردن، دست ها و بازو ها رایج تر می باشد.
رایج ترین نشانه سرطان پوست تغییر در پوست ، مانند رشد غیر طبیعی پوست یا ایجاد زخمی که ترمیم نمی گردد است. گاهی اوقات قلنبه ای کوچک ظاهر می گردد. این قلنبه می تواند صاف یا براق به نظر برسد و یا می تواند به رنگ قرمز قهوه ای باشد. سرطان پوست به شکل امکان دارد لکه پهن قرمز زبر یا فلس مانندی باشد.
هر درد یا کسالتی در پوست نشانه سرطان نمی باشد، اما به محض دیدن تغییر در پوست خود آن را جدی گرفته و به پزشک مراجعه نمایید.
آفتاب سوختگی یکی از دلایل سرطان پوست
اشعه ماورای بنفش یا UV نور خورشید به سادگی می تواند به هر فردی صدمه وارد سازد. افرادی که زیاد در معرض نور خورشید قرار گرفتند ممکن است دچار آفتاب سوختگی گردند، که همین مسئله می تواند باعث سرطان شود.
آفتاب سوختگی بیشتر در فصول گرم سال که اشعه فرابنفش قوی تر می باشد، رخ می دهد. آفتاب سوختگی در افرادی که دارو هایی مصرف میکنند که باعث حساسیت به نور می گردند (افزایش حساسیت به اشعه فرابنفش)، بیشتر رخ می دهد. رایج ترین این داروها عبارتند از :
- آنتی بیوتیک های تتراسایکلین
- مدرهای تیازیدی
- دارو های گوگرددار
- قرص های ضدبارداری خوراکی
- داروهای موضعی و مواد شیمیایی نیز می توانند واکنش ایجاد نمایند (فنوتیازینها، سولفونامیدها، قطران زغال و پسورالنها).
- برخی از مواد آرایشی مانند رژ لب، عطر و صابون ها نیز می توانند باعث افزایش حساسیت به نور گردند.
به والدین توصیه می گردد از کودکان خود در برابر نور آفتاب محافظت نمایند. برنزه شدن، واکنش محافظتی برای جلوگیری از صدمات بیشتر در مقابل اشعه ماورای بنفش نور خورشید می باشد. اما این واکنش، پوست شما را از سرطان محافظت نخواهد کرد.

بروز سرطان پوست ارثی
اگر سابقه سرطان در خانواده شما وجود دارد، شما احتمالاً در معرض خطر بیشتری می باشید. افرادی که پوست روشنی دارند، بیشتر مستعد سرطان پوست هستند.
محیط از علل سرطان پوست
در حال حاضر میزان پرتو فرابنفش در مقایسه با سال های قبل بیشتر می باشد و علت آن کاهش لایه ازون در جو زمین است. هر چند لایه ازون کمتر گردد، میزان رسیدن پرتو فرابنفش به زمین بیشتر می گردد. سایر عوامل موثر در این زمینه عبارتند از:
- ارتفاع : هر چه ارتفاع افزایش یابد، پرتو فرابنفش قوی تر می گردد.
- عرض جغرافیایی : در عرض جغرافیایی بالاتر، جو نازک تر نمی تواند پرتو فرابنفش را به اندازه ای که در سطح دریا، تصفیه می گردد، کاهش بدهد.
- پوشش ابر : در خط استوا تشعشع خورشید قوی تر می باشد.
عوامل تشدید کننده سرطان پوست
- مواردی نظیر عفونت زمینه ای
- هر نوع سابقه آفتاب زدگی
- اختلالات متابولیک مانند دیابت یا بیماریهای تیروئید
- استفاده از هر نوع داروی سرکوب گر ایمنی
- اختلالات پزشکی همانند لوپوس اریتماتوی دیسکویید، لوپوس اریتماتوی سیستمیک و یا پورفیری
اگر شما یا یکی از اعضای خانواده شما علامت آفتاب سوختگی را دارید ، اگر دچار علایم جدید و غیر قابل توجیه مانند بثورات قرمز پوست، گاهی همراه با تاولهای کوچک، در نواحی تماس با نور آفتاب ، لکههای پوستهپوسته ، تب ، خستگی یا گیجی ، قرمزی پوست می باشید بهتر است فورا به پزشک مراجعه نمایید .
منبع : rayandarman.com