بیماری هیپوگلیسمی در حقیقت همان قند خون پایین بوده که سبب بروز اختلالاتی همچون سردرد، ضعف و اضطراب خواهد شد، در رابطه با این مشکل از چه غذاهایی میتوان استفاده کرد، در این مقاله قصد داریم تا برنامههای غذایی و نکات دیگری را جهت مدیریت افراد مبتلا به بیماری هیپوگلیسمی مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم.
بیماری هیپوگلیسمی و بررسی آن
علاقهمندان به مجله پزشکی رایان درمان؛ همانطور که در ابتدا نیز گفته شد، افرادی که از سطح قند خون پایینی برخوردار هستند ممکن است بیماری هیپوگلیسمی داشته باشند، داشتن سطح قند خون پایین اغلب با دیابت همراه بوده اما ممکن است این مشکل بدون دیابت نیز ایجاد شود.
این بیماری عوامل دیگری همچون کمبود هورمون، بیماریهای بحرانی و حتی مصرف مشروبات الکی را نیز شامل میشود.
همواره باید دقت داشته باشید، در صورتیکه قند خون یک فرد تنها 4 ساعت پس از مصرف غذا پایین بیاید احتمال وجود بیماری هیپوگلیسمی وجود دارد، این وضعیت ناشی از تولید بیش از حد انسولین است.
علائم بیماری هیپوگلیسمی عبارتند از:
لرزش
احساس ضعف
سردرد
احساس گیجی
اضطراب و تحریکپذیری
احساس پریشانی
افزایش ضربان قلب
پریدگی رنگ صورت
تاری در دید
احساس سوزش در لب
صبحانه
قطعا یکی از مهمترین وعدههای غذایی افراد در طول یک شبانه روز، صبحانه بوده اما اکثرا از این مورد فاصله میگیرند. همواره سعی کنید تا بلافاصله بعد از بیدار شدن از خواب، جهت محیا کردن یک صبحانه کامل و دلچسب خود را آماده کنید، این مسئله در رابطه با بیماری هیپوگلیسمی بسیار مهم بوده زیرا احتمال دارد که سطح قند خون در طول یک شبانه روز کاهش یافته باشد.
توصیه میشود که در وعده صبحانه مصرف آبمیوه را محدود کنید، زیرا به دلیل داشتن مقادیر قند زیاد ممکن است سطوح قند خون را نیز دچار تحولاتی کند، تحولاتی که پایداری آن را از بین خواهد برد.
برخی از گزینههای خوب برای صبحانه عبارتند از:
تخممرغ پخته به همراه نان تست
استفاده از دانههای آفتابگردان، دارچین و انواع توتها
تصور مردم اینگونه است که دارچین به کاهش سطح قند خون کمک کرده و میتوان از آن در وعده صبحانه استفاده کرد.
ناهار
برخلاف باور افراد که ناهار باید کامل و مفصل باشد، این وعده غذایی را باید کوچک حساب کرد. ناهار وعده غذایی کوچکی بوده اما باید غذاهایی انتخاب شوند که حاوی مقادیر لازم پروتئین، چربیهای سالم و کربوهیدراتهای پیچیده نیز باشند که بتوان از طریق آنها انرژی بدن را تامین کرد.
ایدههای ناهار خوب برای افراد مبتلا به بیماری هیپوگلیسمی:
تن، مرغ و یا ساندویچ توفو با برگهایی از سبزیجات
نخود و سالاد سبزیجات
ماهی کبابشده، سیبزمینی شیرین پختهشده و سالاد
یکی از مواردی که برای افراد مبتلا به بیماری هیپوگلیسمی لازم است، دانستن شاخص گلیسمی یا GI غذاهایی است که مصرف میکنند، ممکن است برخی از غذاهای مصرفیشان دارای شاخصهای گلیسمی بالایی باشند.
به عنوان مثال، سیبزمینی شیرین دارای شاخص گلیسمی (GI) کمی بوده و مملو از آنتی اکسیدان است، این مورد بهتر از مواردی همچون سیبزمینی سفید بوده که دارای سطح و شاخص گلیسمی بالایی میباشند.
شام
ممکن است علاقه بسیار زیادی جهت مصرف غذا در شب وجود داشته باشد اما لازم است شخصی که دچار بیماری هیپوگلیسمی بوده برخی از موارد را رعایت نماید. یک شام خوب شامل پروتئین و کربوهیدراتهای پیچیده خواهد بود.
برخی از ایدههای شام عبارتند از:
مرغ یا توفو با مقداری برنج و سبزیجات
ماهی قزلآلا به همراه سبزیجات بخارپز یا سالاد
لوبیا، عدس، نخود و گوجهفرنگی خردشده
اسنکها
همراهان رایان درمان؛ افرادی که به این مشکل دچار هستند باید سعی نمایند تا در بین وعدههای غذایی اصلی خود از برخی غذاهای کوچک نیز استفاده نمایند تا بتوانند سطح قند خون بدنشان را ثابت نگه دارند، باید اطمینان حاصل کنند که رژیم غذاییشان دارای انواع ویتامین، مواد معدنی، چربیهای سالم، پروتئین و کربوهیدراتهای فیبری باشد.
برخی از گزینههای میان وعده سالم عبارتند از:
مصرف یک سیب کوچک
میوه موز به همراه تعداد انگشتشماری آجیل
برخی از کراکرها
میوههایی همچون خیار و هویج
برخی از اسموتیهای گیاهی
باید دقت داشته باشید، افرادی که به این بیماری مبتلا هستند اما فعالیتهای ورزشی نیز دارند قطعا به مصرف مواد غذایی در وعدههای بیشتری نیازمند هستند، ورزش سبب کاهش بیشتر سطوح قند خون شده و باید بدین ترتیب از آن جلوگیری به عمل آورد.
یک فرد ورزشکار مبتلا به بیماری هیپوگلیسمی باید برای خود میان وعده کوچکی را قبل از تمرینات انتخاب نماید تا قادر باشد ورزش خود را بدون مشکل به پایان برساند.
میان وعده ورزشی عبارت است از:
یک تکه کوچک میوه با تعداد انگشتشماری از انواع آجیلها
ماست یونانی مخلوط با انواع توتها
یک عدد سیب با یک قاشق غذاخوری از کره بادامزمینی
استفاده از کره بادامزمینی به صورت یک ساندویچ
باید بدانید که ورزش کردن با شکم پر از غذا توصیه نشده و قطعا مشکلاتی را به همراه خواهد داشت، بنابراین این وعدههای غذایی باید کوچک باشند اما در این میان مصرف آب را بسیار جدی تلقی کنید، آب تاثیرات فراوانی خواهد داشت و از آن به راحتی عبور نکنید.
نکاتی برای مدیریت بیماری هیپوگلیسمی
اگر فردی به مورد جزئی از مشکل قند خون پایین دچار شده باشد، میتواند بسیار سریع و با مصرف یک لیوان آبمیوه این مشکل را حل نماید.
اگر 15 دقیقه پس از مصرف قند، باز هم مشکل ادامه داشته باشد میتوان مقداری دیگر از شیرینیجات استفاده کرد تا این نقص جبران شود.
رژیم غذایی مناسب و کاهش علائم بیماری هیپوگلیسمی
کاهش برخی از قندهای ساده و افزایش کربوهیدراتهای پیچیده میتواند در کنترل قند خون، آن هم در طول روز بسیار مفید عمل کرده و از افزایش ناگهانی آن جلوگیری به عمل آورد.
یک فرد مبتلا به بیماری هیپوگلیسمی میتواند ملاحظات زیر را در نظر بگیرد:
خوردن غذاها در وعدههای زیاد
اجتناب از مواد غذایی حاوی مقادیر قند بالا همچون شیرینی، نوشیدنیهای شیرین و اغلب آبمیوهها
انتخاب مواد غذایی دارای شاخص گلیسمی (GI) پایین
حذف مصرف الکل
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
همانطور که قبلا هم گفتیم، مصرف مقداری مواد غذایی و یا نوشیدنی حاوی کربوهیدرات میتواند موارد جزئی از بیماری هیپوگلیسمی را درمان کند. با تمام این مسائل، هر فردی که علائم شدید و یا عادی از این بیماری را مشاهده کرد باید در سریعترین زمان ممکن به پزشک مراجعه نماید.
بیماری هیپوگلیسمی یک وضعیت قابل کنترل بوده و در صورتیکه به موقع علائم و بیماری شناسایی شود، میتوان به خوبی مشکل را مدیریت و یا حتی درمان کرد.
بیماری هیپوگلیسمی دارای علائم شدیدی همچون از دست دادن هوشیاری بوده و نیاز به مراقبتهای فوری پزشکی خواهد داشت و علائم این مشکل؛ چه عادی و چه شدید باید جدی به حساب آید. در مجموع افرادی که علائم این بیماری را در خود مشاهده کردند باید سریعا به پزشک مراجعه نمایند.
Source: Medicalnewstoday