یکی از گیاهانی که به طور گسترده در زمینه پخت و پز و همچنین موارد درمانی مورد استفاده قرار میگیرد، گیاه سیر نام دارد. این گیاه چه در قرنهای گذشته و چه در زمان حال جهت جلوگیری از طیف وسیعی از بیماریها به کار گرفته میشود.
گیاه سیر و بررسی آن
علاقهمندان به مجله پزشکی رایان درمان؛ این گیاه هزاران سال پیش و در مصر باستان برای اهداف مختلفی از جمله بهداشتی و درمانی از ارزش بسیار بالایی برخوردار بوده است. در این مقاله قصد داریم تا به بررسی این گیاه و خواص آن بپردازیم، در ضمن اشارهای به عوارض و خطرات احتمالی آن نیز خواهیم داشت.
موضوعات مقاله عبارتند از:
سیر و استفاده از آن در غذا و دارو
خواص درمانی سیر در عصر مدرن
مزایای بهداشتی
حقایقی در رابطه با گیاه سیر:
در بسیاری از کشورها، سیر برای قرنها مورد مصارف درمانی قرار میگرفت.
سیر به دو صورت خام و پخته میتواند حاوی خواص درمانی گوناگونی باشد.
سیر دارای خواص آنتی بیوتیکی فراوانی است.
سیر و استفاده از آن در غذا و دارو
بر اساس شواهد موجود، گیاه سیر تاریخی دیرینه و حتی 5000 ساله دارد. Richard S. Rivlin در نشریه تغذیه اظهار داشت که پزشک ارشد یونانی، یعنی بُقراط چیزی در حدود 370 تا 460 سال قبل از میلاد از گیاه سیر جهت درمان طیف وسیعی از بیماریها استفاده میکرد. استفاده از سیر جهت درمان مشکلات تنفسی، انگلها، هضم ضعیف و خستگی نیز ترویج میشود.
بر اساس شواهد موجود، ورزشکاران اصلی المپیک یونان نیز از این گیاه استفاده میکردند و این دلالت بر تاثیرات بینظیر سیر بر روی بدن و جسم ورزشکاران دارد.
گیاه سیر از مصر باستان به تمدنهای پیشرفته باستانی دره هندو (پاکستان امروزی و غرب هند) رفته و گسترش یافت تا جایی که به سرزمین چین رسید.
در طول تاریخ و در خاورمیانه، آسیای شرقی و نپال از سیر جهت درمان برونشیت، فشار خون بالا، سل، اختلالات کبدی، دیازنتری، مسری، کولیک، کرم روده، روماتیسم، دیابت و تب استفاده میشد. این گیاه به وسیله کشورهای فرانسه، پرتغال و اسپانیا به جهان غرب ورود کرد.
خواص درمانی سیر در عصر مدرن
در حال حاضر از سیر به طور گستردهای جهت شرایط مختلف مرتبط با سیستم خون و قلب مورد استفاده قرار میگیرد. این موارد را میتوان آترواسکلروز (سخت شدن شریانها)، کلسترول بالا، حمله قلبی، بیماری قلبی و عروقی و همچنین فشار خون بالا دانست.
برخی از افراد نیز از گیاه سیر جهت درمان و جلوگیری از سرطان ریه، سرطان پروستات، سرطان پستان، سرطان معده، سرطان رکتوم و سرطان روده بزرگ استفاده میکنند، بد نیست اضافه کنیم که این اثرات همگی مورد تایید واقع نشدهاند و برای اثبات کامل آنان نیازمند تحقیقات بیشتری است.
بر اساس یکی از مطالب منتشر شده در مجله Food And Chemical Toxicology هشدار داده شده است که در صورت قرار گرفتن سیر تازه در معرض گرمایش کوتاهمدت، اثرات ضدالتهابی آن کاهش خواهد یافت، این موضوع برای کسانی که از بوی بد سیر تازه بیزار هستند، خبری خوب به حساب میآید.
مزایای بهداشتی سیر
در اینجا به برخی از مطالعات صورت گرفته و منتشر شده در مجلات علمی در رابطه با خواص و مزایای سیر خواهیم پرداخت.
سرطان ریه
طبق بررسیهای صورت گرفته در مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری سرطان در استان جیانگسو کشور چین، مشخص شد افرادی که حداقل دو بار در هفته و طی یک دوره 7 ساله از این گیاه مصرف کرده باشند تا 44 درصد خطر ابتلا به سرطان ریه کاهش خواهد یافت.
محققان مطالعات خود را پس از معاینه و مصاحبه با 1424 بیمار مبتلا به سرطان ریه و 4543 فرد سالم در مجله Cancer Prevention Research منتشر کردند، آنها در این معاینات در رابطه با رژیم غذایی، مصرف سیگار و یا مصرف سیر سوالاتی را مطرح نمودند.
نویسندگان این مقاله اظهار داشتند که یک ارتباط حفاظتی بین سیر خام و سرطان ریه با یک اُلگوی پاسخ به دوز مشاهده شده و نشاندهنده آن است که سیر احتمالا به عنوان یک عامل پیشگیریکننده از سرطان ریه به حساب میآید.
سرطان مغز
ترکیبات اُرگانیک گوگرد موجود در سیر میتواند به عنوان عاملی موثر در از بین بردن برخی از تومورهای مغزی به حساب آید.
دانشمندان دانشگاه کارولینای جنوبی در مجله Cancer گزارش دادند که سه ترکیب اصلی سولفوریک سیر به نامهای DADS و DAS و همچنین DATS در ریشهکن کردن سلولهای سرطانی مغز بسیار مفید میباشند، حال آنکه DATS اثربخشی بهتری دارد.
این تحقیق در حقیقت تاثیرات گیاهان به عنوان یک دارو را برای کنترل رشد سلولهای بدخیم تومور مغزی برجستهتر میکند.
استئوآرتریت هیپ
برخی از گروههایی که رژیمهای غذایی غنی از سبزیجات آلومینیومی را دارا بودند تا حدودی کاهش استئوآرتریت را مشاهده کردند، یک تیم بریتانیایی در نشریه BMC اختلالات اسکلتی عضلانی را گزارش دادند و همچنین به معرفی تعدادی از گیاهان و سبزیجات آلومینیومی همچون سیر و پیاز پرداختند.
نویسندگان این تحقیق اظهار داشتند که یافتههای آنها نه تنها تاثیرات رژیم را در پیامدهای استئوآرتریت نشان داد بلکه توانایی استفاده از ترکیبات موجود در سیر در کنترل روند این بیماری را نیز اثبات کرد.
همراهان رایان درمان؛ مطالعات صورت گرفته بر روی بیش از 1000 زن و شوهر سالم نشان داد، افرادی که عادتهای غذایی همچون مصرف میوه و سبزیجات تازه همانند سیر را دارند تا حد زیادی از ابتلا به این مشکل جلوگیری به عمل خواهند آورد و از نشانههای کمتری از استئوآرتریت اولیه در مفصل ران برخوردار میباشند.
سیر یک آنتی بیوتیک قوی است
بر اساس یک مطالعه منتشر شده در مجله آنتی بیوتیک شیمیایی، مشخص شد که سولفید دی دیالین موجود در سیر تا 100 برابر موثرتر از دو آنتی بیوتیک محبوب در مبارزه با باکتری کمپیلوباکتر خواهد بود، این باکتری یکی از شایعترین علل عفونتهای روده است.
دکتر Xiaonan Lu از دانشگاه ایالتی واشنگتن اظهار داشت که این کار برای من بسیار هیجانانگیز است، زیرا نشان میدهد که این ترکیب توانایی کاهش میزان باکتریهای ایجادکننده بیماری را در محیطزیست و مواد غذایی ما دارد.
حفاظت از قلب
برخی از محققین معتقند که یک روغن به دست آمده از سیر، در زمینه محافظت از قلب طی عمل جراحی و همچنین پس از حمله قلبی بسیار مناسب و تاثیرگذار میباشد.
دانشمندان به جای استفاده از گاز سولفید هیدروژن که در جهت حفاظت از قلب نیز مناسب است به روغن سیر روی آورند، زیرا گاز آن بسیار فرار بوده و نمیتوان به عنوان یک درمان از آن یاد کرد.
بر اساس آزمایشی که بر روی موشهای آزمایشگاهی صورت گرفت مشخص شد که پس از حمله قلبی در موشها، آنهایی که سولفید دی دیالیل را دریافت کردند، تا 61 درصد کمتر از آنهایی که دریافت نکردند دچار آسیب شدید قلبی شدند.
طبق یکی دیگر از بررسیهای انجام شده و منتشر شده در مجله شیمی کشاورزی و مواد غذایی مشخص شد که روغن سیر ممکن است از بیماران دیابتی در برابر بیماری قلبی محافظت نماید.
کاردیومیوپاتی یکی از اصلیترین عوامل مرگ در بیماران دیابتی به حساب میآید، دانشمندان معتقدند که با استفاده از روغن سیر، افراد دیابتی قاردند تا از قلب خود در برابر اثرات کاردیومیوپاتی محافظت نمایند، البته این آزمایش فعلا بر روی موشها صورت گرفته و برای اثبات تاثیرات آن بر روی انسان نیازمند مطالعات و بررسیهای بیشتری است.
کلسترول و فشار خون بالا
محققان دانشگاه آنکارا، اثرات مکملهای عصاره سیر بر روی بیماران مبتلا به کلسترول را مورد بررسی قرار دادند و نتایج آن را در مجله Biochemical Nutrition منتشر کردند.
این مطالعه بر روی 23 داوطلب دارای مقادیر بالای کلسترول انجام شد و در میان آنها تعداد 13 نفر نیز دچار فشار خون بالا بودند، آنها به دو گروه تقسیم شدند:
گروه کنترلکننده سطح کلسترول بالا (فشار خون طبیعی)
گروه فشار خون بالا و کلسترول
آنها مکملهای سیر را به مدت 4 ماه مصرف کردند و به طور منظم برای پارامترهای چربی خون، عملکرد کلیه و کبد مورد بررسی قرار گرفتند.
پس از گذشت 4 ماه محققان نتیجه گرفتند که مکمل عصاره سیر سبب بهبود پروتئینهای چربی خون، تقویت پتاسنیل آنتی اکسیدان خون، کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولی شده و همچنین میزان اکسیداسیون را نیز کم خواهد کرد.
دانشمندان در پایان اظهار داشتند که برای تایید نهایی تاثیرات سیر بر روی میزان بالای کلسترول و فشار خون، باید آزمایشات بیشتری نیز صورت گیرد.
سرطان پروستات
پزشکان گروه اورولوژی بیمارستان مشترک بین چین و ژاپن با انجام مطالعهای به آزمایش رابطه بین مصرف سبزیجات آلیوم و خطر ابتلا به سرطان پروستات پرداختند.
آنها مطالعات خود را در مجله اُقیانوسیه پیشگیری از سرطان منتشر کردند. نویسندگان و محققان در این آزمایشات به این نتیجه رسیدند که سبزیجات آلیومی، به ویژه مصرف گیاه سیر قادر است تا خطر ابتلا به سرطان پروستات را تا حد زیادی کاهش دهد.
زایمان زودرس
یکی از دلایل ایجاد و خطر زایمان زودرس وجود عفونتهای میکروبی است. دانشمندان بخش اپیدمیولوژی موسسه نروژی بهداشت عمومی به بررسی اثرات مواد غذایی بر از بین بردن عفونتهای میکروبی تاثیرگذار بر روی زایمان زودرس پرداختند.
محققان در نهایت و پس از آزمایشات مکرر بر روی تعداد زیادی از افراد به این نتیجه رسیدند که سیر با کاهش کلی PTD تاثیرات مثبتی در از بین بردن عفونتهای میکروبی ایجادکننده زایمان زودرس خواهد داشت.
سیر و سرماخوردگی
یک گروه از محققان بیمارستان خانوادگی سانتا جوزف واقع در ایندیانا مطالعهای را تحت عنوان درمان سرماخوردگی در کودکان و بزرگسالان ترتیب دادند. آنها پس از انجام مطالعات مختلف مصرف سیر را جهت پیشگیری از سرماخوردگی توصیه کردند.
اگر چه برخی از تحقیقات نشان میدهد که سیر خام دارای مزیتهای زیادی بوده اما بر اساس برخی از نتایج موجود مشخص شده است که چه سیر خام و چه پخته آن دارای اثرات گوناگونی میباشند. بنابراین شما میتوانید از گیاه سیر، به هر صورتی که تمایل دارید استفاده کرده و از مزایای درمانی آن نیز بهرهمند شوید.
Source: Medicalnewstoday